בחירת רופא ודעה שנייה

בחירה מושכלת של הרופא המטפל מחייבת מחשבה. לרופא שכולנו מחפשים צריכים להיות ידע, ניסיון, גישה אנושית, סבלנות, זמינות, גישה למומחים בינלאומיים למחקרים ולתרופות חדשות. בחירה נכונה של הרופא המטפל או פנייה להתייעצות נוספת (דעה שנייה), מאפשרת להגיע להחלטות טובות יותר, מצמצמת את החשש כי פרטים חשובים ישמטו או ישכחו ומקטינה את הסיכון לטעויות ותקלות. לעיתים, בעיקר בשל פחד ולחץ, המרוץ אחרי הרופא היותר טוב הופך להיות העיקר ובדרך מאבדים אמון, את הביטחון ושלוות הנפש ובדרך כלל שלא בצדק. בשורות הבאות תמצאו קווים מנחים בבחירת הרופא ובפניה לחוות דעת שנייה.
רמת הרופאים והטיפול הניתן בהמטולוגיה בארץ – טובה מאד! רוב ההמטולוגים מכירים זה את זה ומתייעצים ביניהם באופן תדיר. ישנם המטולוגים המתמקדים במחלה מסוימת או בקבוצת מחלות והידע שלהם במחלות אלה רחב יותר. אבל..רופאים נבדלים בתפיסתם והערכתם את מושגי איכות החיים, סבל, והינם בעלי גישות שונות לגבי השימוש ברפואה משלימה ובתזונה. בנוסף תחושת הביטחון של הרופא בפרוצדורות אינטנסיביות משפיעה על המלצותיו. לדוגמה: רופא שעוסק בהשתלות מח עצם יהסס פחות להציע השתלה מאשר רופא שלא עוסק בכך ביום יום.
ישראל היא מדינה קטנה. ההחלטות העומדות על הפרק משמעותיות ביותר. לא בהכרח הרופא שמתאים לכם גם מתגורר ועובד בקרבתכם. בעולם הגדול רופא או מרכז רפואי הנמצא במרחק של שעתיים נסיעה נחשב כקרוב, מצד שני טיפול במחלה המטולוגית נמשך זמן רב ודורש גיוס לעזרה של בני משפחה וקרבה גיאוגרפית יכולה להקל מאד.

Hematolearn- כלל ההתייעצות: התייעצות שנייה נועדה לעורר דיון ומחשבה:  אל תהססו ללכת לדעת שנייה, עשו זאת תוך יידוע הרופא המטפל שלכם כי בכוונתכם לפנות לדעה שנייה ואף אמרו לו למי אתם פונים. הדבר מקובל ואין מקום להיעלבויות. ניתן ורצוי לבקש מהרופא המטפל מכתב קצר המתאר את המלצתו ונימוקיו. בקשו גם מנותן הייעוץ מכתב המנמק את דעתו וחיזרו איתה אל הרופא הראשון. במידה ויהיו חילוקי דעות בין הרופאים, ללא נימוקיהם תהיו חסרי אונים להכריע בין הדעות. הדיון והנימוק מעורר מחשבה, מאפשר לכם לשפוט את השיקולים ומסייע לכם לבחור בדעה המתאימה יותר לרצונותיכם והבנתכם. גם אם לבסוף תבקשו לקבל את המלצתו של המייעץ אין משמעות הדבר כי אתם חייבים לעזוב את הרופא המטפל שלכם. מורכבות השיקולים בהחלטות רפואיות ברורה לכל, ורופא טוב יכבד את רצונכם. ככלל, אם מצאתם רופא כלבבכם אל תוותרו עליו בקלות. רופאים טובים הנותנים תשומת לב מלאה וזמינים כאשר זקוקים להם חשובים לא פחות ואף יותר מהרבה דברים אחרים. 

"בעלי אסופות אלו תלמידי חכמים שיושבין אסופות אסופות ועוסקין בתורה הללו מטמאין והללו מטהרין הללו אוסרין והללו מתירין הללו פוסלין והללו מכשירין שמא יאמר אדם היאך אני למד תורה מעתה ... אף אתה עשה אזניך כאפרכסת וקנה לך לב מבין לשמוע את דברי מטמאים ואת דברי מטהרים את דברי אוסרין ואת דברי מתירין את דברי פוסלין ואת דברי מכשירין" (גמרא חגיגה דף ג ע"ב)

כיצד אבחר את הרופא שלי? רוב החולים מחפשים מידע על הרופאים שלהם ולהפתעתם באינטרנט יש מעט מידע. בתי החולים דואגים לפרסם מידע מסוים על הרופאים בעיקר תמצות של קורות החיים המקצועיים שלהם. כיצד אדע יותר על הרופא שלי? איזה מידע על הרופא יעזור לי להחליט לסמוך עליו?
רפואה הינה עבודת צוות!!!!  המפגש עם ההמטולוג המטפל הינו עיקר המעשה הרפואי אך מאחורי הקלעים ישנם גורמים רבים מאד המשפיעים על הצלחת הטיפול. רופאים פתולוגיים קובעים את האבחנה, רדיולוגים מפענחים את הצילומים ורופאי רפואה גרעינית את המיפויים. כירורגים ואו רדיולוגים מבצעים ביופסיות, רופא המשפחה מהווה כתובת זמינה לבעיות שוטפות ומתווך אל מול קופת חולים. במצבי מצוקה וחרום מיומנות צוות חדר המיון או טיפול היום היא קריטית. בדיקות מעבדה מתוחכמות מולקולאריות, גנטיות וציטוגנטיות מחייבות עבודת מעבדה בסטנדרט גבוה. רוקחים מכינים את הטיפולים הכימותרפיים ואחיות מטפלות ומלוות בכל שלבי הטיפול והאבחנה. עזרתם של פסיכולוגיים ועובדים סוציאליים חיונית להתמודדות עם המחלה. טעות של כל אחד מאלה יכולה להיות הרת אסון.

Hematolearn- כלל בחירת הרופא: ידע, קשב, מסירות ואחריות – קשה לבחון ידע של רופא והנחה מקובלת היא כי רופא המפרסם בספרות המדעית באופן קבוע, נותן הרצאות, וזוכה להערכה מקולגות נמצא בחזית הידע. בנוסף, כדי להגיע לאבחנה והחלטה טיפולית נכונה חייבים לאבחן את בעייתכם ולהכיר אתכם בפרוטרוט. רופא שמקשיב, מסור ומתייחס ברצינות למה שמציק לכם, הוא זה שיישב בערב בבית לקרוא ויתאמץ על מנת לתת לכם תשובות טובות ועדכניות. הדבר יהיה נכון גם בהמשך הדרך, שאל את עצמך, אם חלילה יצוצו בעיות וסיבוכים האם ההמטולוג שבחרתי יהיה זמין? האם יתרוצץ בשבילי אם יהיה צורך בכך? תפקיד ההמטולוג המטפל אינו מצטמצם באבחנה ובהמלצה על טיפול אלא בלקיחת אחריות. אחריות לוודא כי כל פרטי הפאזל מתיישבים היטב ובמידה ומתעורר ספק, ננקטו האמצעים הטובים ביותר להסירו. אחריות לעבור על תשובות הפתולוגים, הרדיולוגים והיועצים האחרים, לוודא כי כל הבדיקות החיוניות נשלחו למעבדות הטובות ביותר ואחריות כי נעשה כל מאמץ להבטיח את שלומך (למשל ע"י לקיחת אחריות והימנעות מבדיקות ופרוצדורות מיותרות).

"גדול מרב – רבי. גדול מרבי – רבן. גדול מרבן – שמו" (תוספתא עדויות פ"ג מ"ד)

 "שְׁלֹשָׁה שֵׁמוֹת נִקְרְאוּ לוֹ לָאָדָם: אֶחָד מַה שֶּׁקּוֹרְאִים לוֹ אָבִיו וְאִמּוֹ, וְאֶחָד מַה שֶּׁקּוֹרְאִים לוֹ בְּנֵי אָדָם, וְאֶחָד מַה שֶּׁקּוֹנֶה הוּא לְעַצְמוֹ. טוֹב מִכֻּלָּם מַה שֶּׁקּוֹנֶה הוּא לְעַצְמו" (מדרש תנחומא, ויקהל, א)